Home » Stemgerechtigde leeftijd naar 16

Stemgerechtigde leeftijd naar 16

Gepubliceerd op 25 augustus 2019 12:30

Moet de stemgerechtigde leeftijd worden verlaagd naar 16? Dit is een vraag die veel mensen stellen. Maar zijn jongeren er klaar voor? Zijn ze verantwoordelijk genoeg?

Hoogleraar toegepaste economie en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam Barbara Baarsma verteld bij NPO radio 1 dat zij denkt van wel. Door ontgroening en vergrijzing wordt de positie van jongeren steeds meer verzwakt. ''Stemmen is zoiets als koffie drinken of als kunst kijken. Je moet er een waardering voor ontwikkelen. Dat is niet meteen de eerste keer als je dat doet. Maar naar mate je vaker hebt gestemd, krijg je een verworven smaak. Door de leeftijd te verlagen geef je ze de kans dit sneller te ontwikkelen.''

 

Als we kijken naar het Verenigd Koninkrijk, was het referendum over de Brexit misschien tot een andere uitslag gekomen als jongeren van 16 konden stemmen. Want het gaat ten slotte ook om  hun toekomst, hun kansen. Kansen die voor een 80 jarige anders zijn. Zou dit invloed hebben gehad op de uitslag?

 

Al eerder heb ik op Instagram over dit onderwerp gesproken en informatie gegeven, wat vinden jullie van de volgende stelling

 

Bron: NPO Radio 1

 

@PolitiekNederland


De stemgerechtigde leeftijd moet worden verlaagd naar 16.

Reactie plaatsen

Reacties

Rebreb
4 maanden geleden

Als je zo de reactie door kijkt, die je duidelijk dat er twee kampen zijn. Maar ik denk dat we ons de verkeerde vraag stellen. Op dit moment is de politiek in Nederland er niet op gericht, dat ook jongeren van 16 jaar meestemmen.
De belangen van deze leeftijdsgroep worden niet meegenomen in de campagne. Ook niet in de tweede kamer. Een goed voorbeeld hiervan is de rekentoets.
Het heeft enorm lang geduurd voordat hier een definitieve uitspraak over werd gedaan.
Dit kwam omdat de politieke partijen niet bang hoeven te zijn om kiezers van school te verliezen.
De vraag "Mogen jongeren van 16 jaar ook mee stemmen?" is net zo relevant als "Mag iedereen in NL wel stemmen?"
Natuurlijk zijn niet alle jongeren goed op de hoogte van de laatste politieke ontwikkeling, maar volgen mij is een grote groep van de mensen die op dit moment naar de stembus net zo min.
En als je dan zegt "Jongeren hebben minder levenservaring dus mindere kennis".
Heb je niet door dat er nog nooit zo generatie is geweest die zo goed weet wat er in de wereld omgaat.
Met onze telefoons krijgen we meer informatie binnen dan de gemiddelde 67+ die elke avond naar NOS journaal kijkt.

Jaidy
5 maanden geleden

Zeer onees, de meeste jongeren zijn helemaal niet bezig met de politiek en zouden dan hier niet serieus mee om gaan. Ik denk daarom dat de leeftijd om te stemmen 18 jaar of zelf ouder moet kunnen. Als er toch jongeren zijn die dit interesseren kunnen zij altijd naar de jongerenpartijen. Zelf ben ik 16. De Politiek houd mij altijd al bezig, maar helaas weet ik nog niet voldoende om in de jongerenpartijen te komen. Ik hoop een weg te kunnen vinden naar de politiek.

Raaskalk
5 maanden geleden

Ik denk dat er zeker kinderen zijn die nu al zouden kunnen stemmen (ben zelf 17). Maar ik denk dat een groot deel, zeker op het mbo er niet serieus mee om kan gaan. Dan maar wachten tot 18

Cors van den Broek
5 maanden geleden

Het moet niet, want de jongeren gaan het dan vaak niet serieus nemen.

Mara
5 maanden geleden

Als ik om me heen kijk naar jongeren van mijn leeftijd, 16 of 17 jaar, dan volgt 90% van hen hun ouders in hun mening, zonder dat ze daar vaak echt over hebben na gedacht, of laten ze zichzelf makkelijk meeslepen met anderen. Natuurlijk hebben oudere mensen dit ook dikwijls maar laten we dit zo veel mogelijk beperken en beginnen met jongeren goed in te lichten over politieke zaken zodat ze op hun 18e klaar zijn om te stemmen.

Lars
5 maanden geleden

Ik denk dat de politiek zich veel meer op jongeren gaat richten waardoor ze beter worden ingelicht

Moone
5 maanden geleden

Kinderen kunnen erg volwassenen zijn, maar de meesten zijn dat niet. Ik ben zelf ook nog een kind. Kinderen zijn meer naïef en gevoelig voor leugens en de media. Ze hebben meer levenservaring nodig om een goed moreel kompas te hebben. Dus als de leeftijd überhaupt veranderd moet worden, mag ie omhoog. Het is bovendien erg onnodig. De overheid moet zich bezighouden met belangrijke dingen, niet met dingen die ons afleiden van de belangrijke dingen. Hoe durven ze onze tijd te verspillen. Zo gaat dit land naar de kloten. Dank jullie wel als jullie dit lezen en serieus nemen. Dat stel ik zeer op prijs.

Lotte
5 maanden geleden

Oneens, omdat er te veel 16-jarige zijn die nog onwetend zijn wat betreft politiek. Die zullen dan gaan stemmen omdat ze het leuk vinden om wat te zeggen hebben, maar niet omdat ze het daadwerkelijk interesseert. Daarnaast zijn er genoeg opties voor 16 jarige en zelfs jonger om zich met politiek bezig te kunnen houden, zoals de jongerenpartijen.

Sarah
5 maanden geleden

Oneens, er zijn zat 16-jarige die wat verstand hebben van politiek maar er zijn er ook zat die daar totaal niet mee bezig zijn en geen idee hebben wat ze doen/waar ze op stemmen. Gewoon lekker 18 houden!

SlnShn
5 maanden geleden

Kinderen moeten alvast kunnen stemmen , zodat zij ook wat mee krijgen van de politiek en elk stem telt dus ook van een kind vind ik, iedereen in Nederland moet het recht hebben om te kunnen en mogen stemmen zo ook een 16 jarige

Laura Bosma
5 maanden geleden

De meeste tieners van 16 jaar, zoals ik, weten al erg goed waar ze op willen stemmen en zijn al volwassen genoeg om dit serieus te nemen. Daarom vind ik het belangrijk dat de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar wordt verlaagd. Het gaat ook om onze toekomst.

Joshua
5 maanden geleden

De meerderheid van de 18+ categorie heeft nog nieteens een idee waar ze over stemmen. Doe maar niet

Lucas
5 maanden geleden

Twijfelachtig, enerzijds wilde ik als 16-jarige graag stemmen en had ik genoeg kennis daarover, maar anderzijds zijn er veel 16-jarigen die te makkelijk beïnvloedbaar zijn en te weinig kennis hebben. Heb je natuurlijk op elke leeftijd (als mijn buurvrouw groenlinks stemt omdat klaver zulke leuke krulletjes heeft kun je dat ook niet serieus nemen) maar hoe lager de leeftijd, hoe meer gevallen denk ik

Anna
5 maanden geleden

Ik denk van wel, aangezien jongeren een andere blik hebben naar de wereld dan anderen. Het argument dat 16 jarigen niet meebetalen aan de economie en daarom niet zouden mogen stemmen, vind ik niet juist. In de politiek worden er beslissingen genomen die ook jongeren aangaan. Daarom is het naar mijn mening ook belangrijk dat jongeren kunnen stemmen over de beslissingen die er worden genomen. Door te stemmen kunnen zie direct invloed uitoefenen op de politiek en ook voor hun leeftijdsgroep. Dus ja, ik denk dat het goed is als mensen vanaf 16 jaar kunnen stemmen.

Sebastiaan
5 maanden geleden

Eens, ik ben zelf 18 nu en al 2 jaar met politiek bezig. Eerder had ik ook al over mijn toekomst kunnen stemmen

Bob
5 maanden geleden

Oneens, 16 jarige betalen geen belasting, hebben zeer weinig invloed op de economie en worden makkelijker beïnvloed door nep nieuws, propaganda en mogelijk ook door hun ouders. Ook weten ze niet vaak wat voor invloed hun keuze heeft op hunzelf.

Dimitri weusten
5 maanden geleden

Ik ben het eens

Bert
5 maanden geleden

Stemgerechtigde leeftijd moet nooit naar 16 jaar worden verlaagd. Kinderen van die leeftijd dragen geen of weinig verantwoordelijkheid en mogen niet eens een biertje, maar mogen wel beslissen over beleid over economie, huisvesting, etc. Dat is gewoon heel krom. Buiten dat zijn jongeren heel makkelijk te beïnvloeden, dus wordt er nog meer gestemd op charisma en uiterlijk ipv. inhoud.

Persoonlijk vind ik het zelfs beter als de stemgerechtigde leeftijd naar 21 gaat want dan hebben jonge volwassenen meer verantwoordelijkheden en meer levenservaring opgedaan.

Cors van den Broek
5 maanden geleden

Eens!

Niels
5 maanden geleden

Op jonge leeftijd ben je meer kwetsbaar door invloeden van buitenaf. Door vele filmpjes en teksen te hebben gezien blijkt de interesse in de politiek niet hoog te liggen , niet beginnende over de kennis.

Berend
5 maanden geleden

Nope

Tim
5 maanden geleden

Eens, nu je dat voorbeeld zo geeft van de Brexit denk ik idd dat het beter is dat meer jongeren moeten kunnen stemmen