Home » Vertrouwen in de politiek onder jongeren

Vertrouwen in de politiek onder jongeren

Gepubliceerd op 30 augustus 2019 12:21

Het vertrouwen in de politiek. Bij veel mensen is dit al decennialang nauwelijks aanwezig.

Zo blijkt uit onderzoek dat maar 42% vertrouwen heeft in de politiek en dat de afgelopen 10 jaar tussen de 73,3% en 81,9% hun stem hebben uitgebracht bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dit betekent dat er nog altijd miljoenen mensen thuis blijven. Als je over tientallen jaren terug kijkt is er een dalende tendens te zien . Maar hoe zit dat met de jongeren anno 2019? Is er een verandering gaande? Hebben de jongeren van nu, tussen de 15-25 jaar, meer vertrouwen in de politiek dan de generaties voor hen? Uit onderzoek van het CBS blijkt van wel, zie:

Bron: CBS

Heeft dit misschien te maken met het onderwijs? Komt dit bijvoorbeeld door 'het nieuwe leren' ? Het nieuwe leren leert jongeren andere dingen dan voorheen, namelijk: Mediawijsheid, presenteren, samenwerken en bijvoorbeeld overleggen. Dit kan een goede voedingsbodem zijn voor politieke interesse en vertrouwen. Dat jongeren meer vertrouwen hebben in de politiek dan mensen uit andere leeftijdsgroepen is wel duidelijk. @PolitiekNederland is het bewijs dat politiek onder jongeren meer zichtbaar in de belangstelling staat dan ooit te voren. We hebben in 2 maanden waar een groot deel zomerreces van was, bijna 20.000 volgers bereikt. Maar wat is jullie mening? Hebben jullie vertrouwen in de Tweede Kamer?

Wij zijn benieuwd naar het vertrouwen in de politiek van onze volgers. Stem en praat mee!

 

@PolitiekNederland

Ik heb vertrouwen in de Politiek.

Bekijk resultaten

Reactie plaatsen

Reacties

Bert
4 maanden geleden

Te veel geld en macht erbij betrokken voor mij om het te vertrouwen. Het belang is zakken vullen en machtposities behouden, niet de wil van het volk uitvoeren.

Lars
4 maanden geleden

Mijn vertrouwen in de politiek is klein ik zit in de agrarische sector en als je zie hoe erg de boeren worden uitgeknepen en belachelijk wordt gemaakt en de hele tijd maar moet verkleinen en biologisch moet worden en maar meer regels worden opgelegd totdat de hele agrarische sector verdwenen is de boeren werken tegen de kostprijs en verdienen en tegenwoordig is het zo erg dat ze zelfs de afschrijvingskosten van de machines en de andere onkosten hoger zijn dan de opbrengsten

Tim
5 maanden geleden

Geen vertrouwen in het huidige kabinet in ieder geval. Dezer dagen doen scholen aan discriminatie op politiek gebied, vooral de rechtse mensen worden gediscrimineerd in de cultuur van links-onderwijs. Je wordt vol gepraat met allemaal vanaf 1-kan gerichte massa propaganda van de EU en hoe geweldig de PvdA en GL wel niet zijn. Dit verklaart ook de bovenstaande peilingen, die duidelijk pro-eu zijn, onder jongeren. Referenda wordt afgeschaft, we worden bespioneerd door de overheid en nu gaan ze geld binnenslepen en het volk uitbuiten met de klimaatonzin wat al miljarden jaren op deze wereld rond gaat, wij mensen moeten het accepteren en er van afblijven. Er is tijd voor een grote sanering en eerlijkheid.

.
5 maanden geleden

Meer hoop dan vertrouwen, dat zegt al genoeg.

lucy
5 maanden geleden

die schijt volwassenen doen alsof ze alles goed voor elkaar hebben terwijl ze onze toekomst aan het verneuken zijn en als we iets erover te zeggen willen hebben zijn we opeens te jong hallo tis onze toekomst a zemmel

Onbekende met logica
5 maanden geleden

Het feit dat je je reactie afsluit met a zemmel. Geef ik de ouderen toch wel gelijk dat jongeren niet verstandig genoeg zijn om te stemmen. Al zou ik het graag anders zien.

Sebastiaan
5 maanden geleden

@ Youri Rinsema, bij het maken van een coalitie gaat het om de uiteindelijke uitkomst in de vorm van beleid en wetten. Het partijprogramma van Fvd is helemaal zo gek nog niet. dus waarom dan op de persoon Baudet en gedoe in de partij een coalitie uitsluiten?

Bjorn
5 maanden geleden

Controle over eigen grenzen, een referendum over Nexit? Het stopzetten van de verduurzaming van Nederland? Over het algemeen niet bepaald punten waar partijen en/of mensen voor zijn. De meerderheid is de stille kiezer.

Laura
5 maanden geleden

Ik heb ja gestemd! Onze generatie heeft de mogelijkheid om dingen anders te doen en die kans moeten we aanpakken.

Sebastiaan
5 maanden geleden

hoe kan je nou vertrouwen hebben in de tweede kamer nu? Ze sluiten eerst wilders uit nu baudet

Youri Rinsema
5 maanden geleden

Hoezo sluiten ze baudet uit? Als meneer baudet niet met fatsoenlijke argumenten en onderbouwingen kan komen had ik hem ook uitgesloten.

Bjorn
5 maanden geleden

Wilders sloot zichzelf uit met Rutte 1. Politiek gaat om geven en nemen. Iets wat Wilders, gezien de partij zijn politieke aard, niet kan doen. Concessies kan hij niet maken als 1 mans partij. Hij zal dan ook verantwoordelijk worden gehouden en men zal het gevoel krijgen weinig inspraak te hebben.

Thomas de Boer
5 maanden geleden

Nee niet in het huidige kabinet in elk geval

Tim
5 maanden geleden

Zeker.