Home » De versplintering in de Tweede Kamer

De versplintering in de Tweede Kamer

Gepubliceerd op 6 oktober 2019 12:14

Nog nooit was het parlement zo versplinterd als nu, de afgelopen jaren hebben er grote verschuivingen plaatsgevonden. Maar wat is de versplintering nu eigenlijk en heeft het positieve of juist negatieve gevolgen voor de parlementaire democratie?

 

Wat is versplintering?

De versplintering van het parlement houdt in dat er de afgelopen jaren steeds meer kleinere partijen in de Tweede Kamer zijn bijgekomen, de totstandkoming van dit proces ligt iets ingewikkelder. Op dit moment zitten er 13 verschillende partijen en na de afsplitsing bij de Partij voor de Dieren zijn er 14 verschillende fracties in de Tweede kamer, terwijl in 1946 dit nog maar 7 partijen waren.

 

Historie

Van oudsher waren er in  Nederland 3 grote politieke partijen; VVD, PvdA en CDA. Ieder van deze partijen vertegenwoordigden hun eigen politieke stroming; Liberalisme, sociaaldemocratie en confessionele politiek. De afgelopen 10-15 jaar is goed te zien hoe de machtspositie van deze 3 partijen is verminderd. In bijvoorbeeld 2007 hadden deze 3 partijen totaal rond de 100 zetels, dat is nu een totaal van 61 zetels. Deze verloren zetels zijn naar andere partijen gegaan.  

 

De gevolgen van versplintering, positief of negatief?

Er zijn grote zorgen over de versplintering van het politieke landschap. Doordat er steeds meer kleinere partijen in de Tweede Kamer komen, verliezen middelgrote partijen zetels, waardoor ze zwakker komen te staan en het langer duurt om tot een kabinet te komen. Is een kabinet eenmaal geformeerd dan duurt besluitvorming aanmerkelijk langer, want er zijn veel spelers betrokken met diverse meningen die gehoord moeten worden. Kijk naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, het duurde toen 225 dagen om tot het derde kabinet-Rutte te komen. 

 

Het huidige kabinet bestaat uit 4 partijen, maar deze kabinetsfractie heeft in bijvoorbeeld de peilingen en in de Eerste Kamer haar meerderheid verloren, voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen zou dit kunnen betekenen dat zij een vijfde partij bij zich aan moeten laten sluiten om een meerderheid te behalen

Hoe meer partijen in de Tweede Kamer, hoe lastiger dus niet alleen het vormen van een kabinet is maar ook de besluitvorming bij bij het maken van wetten.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vinden dat er teveel partijen in de Tweede Kamer zitten. Maar uit dit zelfde onderzoek blijkt ook dat er enorme verdeeldheid is onder de kiezers. Een deel vindt het goed dat er meer partijen zijn,  omdat dit een betere weerspiegeling geeft van verschillende politieke denkbeelden. Een ander deel is het hiermee oneens. 

Bron: Ipsos

Hoge werkdruk

Ook betekent de versplintering dat Tweede Kamerleden steeds grotere portefeuilles hebben, het probleem is dat het budget voor ondersteunende medewerkers niet is meegegroeid. Dit zorgt voor enorm hoge werkdruk en zwakt de Tweede Kamer af. Geerten Waling startte een initiatief; Steun de kamer, versterk de democratie. Afgelopen weken is door Rob Jetten in de Tweede Kamer dit probleem aangekaart, hij wil meer geld naar de ondersteuning van kamerleden. 

 

De één is van mening dat de versplintering juist goed is voor de parlementaire democratie, omdat zo groepen met verschillende politieke denkbeelden een vertegenwoordiging kunnen krijgen in het parlement. Terwijl de ander het hiermee oneens is omdat deze vertegenwoordigers een ''zwakke stem'' hebben, ze zijn klein en kunnen weinig afdwingen.

Wat vind jij, is het huidige parlement te versplinterd? Stem & praat mee, hier of onder de post op Instagram!

 

@PolitiekNederland


Reactie plaatsen

Reacties

thom
3 maanden geleden

is super goed, zo zijn er zoveel meningen in onze politiek

S
3 maanden geleden

Is gewoon niet goed voor de politiek, al die mensen die zogenaamd door de versplintering wel gehoord worden moeten gewoon hun stem meer laten doordringen tot de gevestigde partijen

Laura
4 maanden geleden

Goed stuk, erg leerzaam!!!

Sander
4 maanden geleden

Oneens. De kiezer heeft altijd gelijk en moet in alle vrijheid kunnen kiezen. Dat er meer partijen in het parlement zijn gekomen betekent dat de traditionele partijen niet hebben voorzien in het geluid waar de nieuwe partijen wel in voorzien.

Sebas
4 maanden geleden

Maar je ziet toch ook dat de partijen die dat 'nieuwe geluid' vertegenwoordigen inhoudelijk niet echt iets bereiken

Bart
4 maanden geleden

Is goed dat zo meerdere geluiden worden gehoord!

Sebas
4 maanden geleden

Eens, hoe kan het nou dat er zoveel mensen hun vertrouwen geven aan al die nieuwe partijen, ze krijgen niks voor elkaar ze willen alleen maar extreme oplossingen die niet haalbaar zijn