Home » Het Lerarentekort

Het Lerarentekort

Gepubliceerd op 14 oktober 2019 17:58

Het lerarentekort, een onderwerp dat je ongetwijfeld veel voorbij hebt zien komen in het nieuws of misschien op dit moment zelf op school meemaakt. Maar wat is er precies aan de hand en hoe heeft het zover kunnen komen?

 

Op dit moment is er een tekort aan mensen die in het onderwijs willen werken. Er zijn openstaande vacatures. (1 op de 5 vacatures niet vervuld) De werkdruk voor mensen die werken in het onderwijs wordt hierdoor groter. Effect hiervan is dat op sommige plaatsen in Nederland, kinderen niet met 4 maar pas met 5 jaar naar school mogen. Daarbij om maar wat voorbeelden te noemen doet soms 1 leerkracht twee klassen tegelijk, kan er soms zelfs geen les worden gegeven en worden er incidenteel klassen naar huis gestuurd. De kwaliteit van het onderwijs is in gevaar, vooral in het basisonderwijs. 'Je zou bijna kunnen spreken van een nationale ramp.' Aldus hoogleraar Frank Cörvers (Onderwijsarbeidsmarkt)

 

Maar hoe heeft het zover kunnen komen? Allereerst de belangrijkste oorzaken van het lerarentekort:

  • Hoge werkdruk
  • Laag salaris
  • Beperkte doorgroeimogelijkheden 

 

Salarissen en werkdruk zorgen voor het grootste imago probleem, hierdoor is het vak minder aantrekkelijk. Ook zijn bijvoorbeeld de doorgroeimogelijkheden naar een hogere schaal zeer beperkt. Om het beroep van leraar een beter imago te geven, is in totaal structureel 4 miljard euro extra nodig volgens de Algemene Onderwijs Bond en FNV onderwijs en onderzoek. Het moet aantrekkelijker worden gemaakt om in het onderwijs te werken.

 

Zoals eerder verteld neemt de werkdruk nu nog meer toe. Verheggen van de AOB noemt de werkdruk de gemene deler van problemen in het onderwijs. "En die druk loopt verder op. Ja, ook in andere sectoren is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Maar er geldt leerplicht, het kabinet moet verantwoordelijkheid nemen." 

Een tekort aan leraren zorgt voor minder kwalitatief onderwijs, voor minder aandacht voor de studenten en minder onderwijs in de tijd dat studenten op school zitten. 

"Leraren helpen kinderen het beste uit zichzelf te halen en dragen zo bij aan onze toekomst'' aldus de PvdA. Het lerarentekort moet meer prioriteit krijgen. Want wat is nou een betere investering in de toekomst van ons land en onze economie dan goed onderwijs.

 

De onderwijsbonden hebben opgeroepen tot een landelijke staking, deze zal op 6 november plaatsvinden. De eisen zijn: Een fatsoenlijk salaris, meer collega's en minder werkdruk.

Moet het kabinet meer prioriteit geven aan het lerarentekort om vervolgens dit probleem te verhelpen? Praat mee onder de stelling/post op Instagram! 

 

@PolitiekNederland


Reactie plaatsen

Reacties

Felix
3 maanden geleden

Ik ben het er niet helemaal mee eens. Er zou zeker naar een oplossing moeten worden gekeken. Maar goed als ik naar defensie ga kijken als voorbeeld. Deze mensen hebben ook een ongelofelijke hoge werkdruk en verdienen daarmee niet al te veel.. Deze mensen zie je ook niet staken.. ik denk daarom dat er zeker voor een oplossing gekeken moet worden voor leraren. Maar dat je maar gelijk een zak geld tegen aan moet gooien lost het naar mijn mening niet gelijk op. (Mede doordat er al behoorlijk wat geld naar onderwijs toe gaat.)Wat ik wel een goeie vind is het vak aantrekkelijker maken door middel van goede doorgroei mogelijkheden. Maar dit is niet snel gedaan. Merk ook om mij heen dat er toch een taboe op het vak ligt met name bij de jonge generatie.. misschien ook kijken of de pabo opleiding wel effectief en aantrekkelijk genoeg is?

Carla
3 maanden geleden

Het is een groot probleem, maar het klimaat gaat voor. ‘Zonder klimaat’ hebben we niks aan leraren.

Maxime
2 maanden geleden

Het niet oplossen van het lerarentekort werkt de oplossing van het klimaatprobleem tegen. Ik ben van mening dat alleen geld het "klimaatprobleem" niet oplost, maar dat er daadwerkelijke innovatie nodig is op het gebied van duurzaamheid. Goed onderwijs biedt een weg voor jonge intelligente onderzoekers om deze innovatie te bieden. Het recentelijk op tafel komen van de millieuscade door windmolens onderbouwd mijn mening: er is geen loze investering nodig, maar daadwerkelijke langetermijn ontwikkelingen.

Jehren
3 maanden geleden

Leraren zijn helden, maar worden niet zo behandeld. Ze leidden de volgende generatie op, een cruciale taak, maar krijgen betaalt alsof ze een kantoorbaantje hebben. Het is niet voor niets dat zoveel leraren een burnout krijgen

Sera
3 maanden geleden

Ik vind dat de werkdrukte zeker hoog is en het is een zwaar werk die je moet doen. En veel verantwoordelijkheid hebben en echt goede veiligheid geven aan de kinderen daarnaast ben je de hele dag in het lokaal het is moeilijk naar buiten te gaan als je alleen werkt bijvoorbeeld als je even koffie wilt halen of naar de wc wilt gaan is dit lastig maar daarnaast beginnen de docenten ook elke dag om 08.00 uur veel te vroeg en de docenten krijgen gewoon te weinig salaris. Zelfs een schoonmaakster die geen diploma heeft en alle vrijheid heeft geen moeilijke taken krijgt gewoon meer salaris en pauzes. Ik ben er mee eens de kabinet moet echt helpen en aan een oplossing komen!

Rachel
3 maanden geleden

Eens

Daniël
3 maanden geleden

Overduidelijk mee eens.
Er is op scholen soms een tekort aan leraren, en een van de weinige oplossing daarvoor is wel het beroep aantrekkelijker maken. Mensen willen gewoonweg geen leraar/docent worden, en daar moet verandering in komen. Als het lerarentekort aanhoud zal de kwaliteit van het onderwijs dalen en zal uiteindelijk onze toekomst er onder moeten lijden, en dat wil niemand natuurlijk.

Thomas
3 maanden geleden

Zwaaaaar eens #pvda

Tom
3 maanden geleden

Sorry maar ik vind dat leraren met al die vakanties het al best aardig voor elkaar hebben. Er zijn allemaal mensen die veel minder verdienen dan zij en veel minder vrij hebben dus dat staken enzo i weet het niet

Laura
3 maanden geleden

ja tuurlijk eens